TUESDAY, 23/01/2018 | 15:40 GMT+8 中文
You're here: /

President's CV

BIODATA – DR. CY TANG

Profil Peribadi
Dr. Tang merupakan seorang tokoh korporat yang serius di dalam bidang pembangunan, pembinaan dan pendidikan. Hari ini, beliau merupakan pemilik kepada Niaga Group yang berdaftar di bawah Intellectual Property Corporation of Malaysia. Niaga Group terdiri daripada lapan buah anak syarikat seperti berikut:

Pendidikan Tinggi
1)   PUTRA INTERNATIONAL COLLEGE (Co No 476793 D)

Pembangunan dan Pembinaan di Malaysia

2) KNOWLEDGE ESTATE SDN BHD (Co No 882309 K)
3) MALAYSIAN HUB SDN BHD (Co No 865363 W)
4) KUMPULAN LANGKAWI RESORT CAPITAL SDN BHD (Co No 240391 M)
5) PLATINUM OASIS GLOBAL SDN BHD (Co No 724673 P)
6) UNIVERSAL GOLF ACADEMIC SDN BHD ( Co No 723307U)

Perkhidmatan Tenaga Pekerja dan Pendidikan Secara Sambilan
7)   My LEAP (M) SDN BHD ( Co No 1246873 U)

Perniagaan Luar di India
8)   PLATINUM ENGINEERING CONSTRUCTION PVT. LTD.

Selain dari seorang usahawan yang berjaya, Dr. Tang juga merupakan seorang dermawan yang murah hati. Di antara Pertubuhan Bukan Kerajaan yang terlibat adalah seperti berikut:


i)    Persatuan Hainan Selangor dan Wilayah Persekutuan

Dr. Tang telah berkhidmat di Persatuan Hainan Selangor dan Wilayah Persekutuan selama 15 tahun. Kini beliau merupakan Presiden kepada Persatuan ini. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang www.hainannet.com.my.

Persatuan Hainan ditubuhkan pada tahun 1889. Pada tahun 1976, Persatuan ini memohon pembinaan Thean Hou Temple merangkap pejabat Persatuan Hainan. Kini, Thean Hou Temple beralamat di No. 65, Persiaran Endah, Taman Persiaran Desa, 50460 Kuala Lumpur. Ia merupakan sebuah rumah ibadat yang terkemuka di Malaysia dan Asia Tenggara serta salah satu tempat bersejarah yang menarik ramai pengunjung tempatan dan antarabangsa setiap tahun. Setakat ini, ia telah memegang dua belas rekod dari The Malaysia Book of Records.

Terdapat seramai 13,500 ahli di Persatuan Hainan Selangor dan Wilayah Persekutuan. Persatuan ini memiliki Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) Chiao Nan di Kuala Lumpur, kedai-kedai dan sebuah hotel yang membawa keuntungan sebanyak RM5 juta setiap tahun. Persatuan ini bukan sahaja memberi bantuan biasiswa kepada pelajar-pelajar yang cemerlang di bidang pendidikan malah ia juga memberi pinjaman pendidikan tanpa faedah. Selain itu, Persatuan ini juga memberi derma kepada pelajar-pelajar yang miskin. 

Mesyuarat Agung Persatuan Hainan Selangor dan Wilayah Persekutuan yang diadakan pada 26hb Jun 2016 telah meluluskan pembinaan sebuah taman dan menaik taraf serta membesarkan bangunan yang sedia ada.

ii)    Pengerusi kepada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) Chiao Nan di Kuala Lumpur

iii)   Ahli Majlis Hainan Universiti di China. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang www.hainu.edu.cn

iv)   Presiden Yang Berhormat Persatuan Pertukaran Kebudayaan MAZU Hainan Province China

iv)   Presiden Yang Berhormat Perkuburan Kwong Tong Kuala Lumpur

Jawatan and Anugerah
i)   Dr. Tang merupakan Naib Pengerusi Majlis China Perdagangan Asing pada tahun 2004.

ii)   Dr. Tang telah menerima Ijazah Doktor Kehormat berprestij dari Universiti Troy,Alabama, Amerika Syarikat pada tahun 2007.

iii)   Dr. Tang dan isterinya telah dianugerahkan status kewarganegaraan kehormat dari Alabama, Amerika Syarikat pada tahun 2007 kerana hubungan yang baik dengan Amerika Syarikat dan sumbangannya dalam bidang pendidikan tinggi swasta.

iv)   Dr. Tang juga dianugerahkan status kewarganegaraan kehormat dari Angola,Amerika Syarikat oleh Datuk Bandar Richard Hickman pada tahun 2014.

Dr. Tang telah mendirikan rumahtangga bersama Puan Samantha Yap dan mereka mempunyai dua orang anak yang tersayang, Nicholas Tang dan Nicole Tang.

PROJEK

1) PEMBANGUNAN DAN PEMBINAAN DI MALAYSIA

i) Pembangunan Hartanah : Knowledge Estate Sdn. Bhd.

Syarikat itu telah dilantik oleh Perbadanan PR1MA Malaysia menjadi ‘Rekabentuk dan Bina Kontraktor’. Projek perumahan di Lot 4242 Port Dickson telah mendapat kelulusan daripada Perbadanan PR1MA Malaysia.

PR1MA Corporation Malaysia adalah sebuah perbadanan yang ditubuhkan untuk merancang, membangun, membina dan perumahan berkualiti tawaran untuk penduduk berpendapatan sederhana. Projek ini termasuk pembinaan 659 unit rumah teres dua tingkat. Kos projek ini adalah bernilai sebanyak RM159 juta.

ii) Pembangunan Hartanah: Malaysia Hub Sdn. Bhd.

Projek perumahan teres tiga tingkat ini terletak di Lot 1026 Kuala Selangor. Projek ini termasuk pembinaan 37 unit 20 'x 70' rumah yang berjumlah kira-kira nilai pembangunan kasar sebanyak RM20 juta.

iii) Pembangunan Hartanah: Plantinum Oasis Global Sdn. Bhd. 

Mempunyai 5 buah kedai di medan selera bertapak di Taman Jasmin, Lagenda, Mantin, Negeri Sembilan.

iv) Pembangunan Hartanah: Universal Golf Academic Sdn. Bhd.

Mendapat kelulusan mendirikan 380 buah pangsapuri perkhidmatan bangunan tinggi di Mantin, Negeri Sembilan.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.niagagroup.com.my

2) SUMBANGAN DI BIDANG PENDIDIKAN

Dr. Tang adalah Presiden dan Pemilik Putra International College Sdn. Bhd. Kolej ini ditubuhkan sejak tahun 1999 dan beroperasi di bekas resort antarabangsa bertaraf 4-bintang seluas 4.9 ekar di Ayer Keroh, Melaka. Ia menawarkan tujuh kursus akademik dari peringkat Sijil hingga Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Pentadbiran Perniagaan, Perakaunan, Kewangan, Seni Visual, Teknologi Maklumat dan satu kursus Bahasa Inggeris seperti berikut:

i)      Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (4+0) secara kerjasama dengan
        Universiti Trine, Amerika Syarikat (FA7030)
        Major : Perakaunan, Kewangan & Perniagaan Global  
ii)     Diploma Pentadbiran Perniagaan (A6265)
iii)    Diploma Perakaunan (FA0138)
iv)    Diploma Kewangan (FA0137) 
v)     Diploma Teknologi Maklumat (PA8197)
vi)    Diploma Seni Visual (PA6480)
vii)   Sijil Pengajian Perniagaan (A6266)
viii)   International English Language Testing System (IELTS)

Kursus-kursus yang dijalankan adalah mendapat kelulusan Kementerian PendidikanTinggi Malaysia (MOHE) dan pengiktirafan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Putra International College telah mendapat taraf 5-bintang untuk MyQuest (Malaysian Quality Evaluation System for Private Colleges) 2016/2017. Putra International College juga berdaftar di bawah ISO9001:2015. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.iputra.edu.my

Putra International College telah menjalankan kursus secara kerjasama dengan Universiti Trine, Amerika Syarikat, Changchun College of Finance, China dan Jiangxi Vocational College of Mechanical & Electrical Technology, China. Setakat ini, kolej ini mempunyai 700 orang pelajar termasuk pelajar luar di negara China.

3) PEMBANGUNAN DI NEGARA INDIA - KOMERSIAL

Dalam usaha untuk menembusi industri pembangunan di India, Dr. Tang melalui Kumpulan Plantinum Engineering Construction Pvt. Ltd. telah membangun dan membina projek pembangunan komersial di Calicut, Kerala. Projek ini melibatkan pembinaan empat tingkat kompleks membeli-belah dan dua tingkat bangunan tinggi pangsapuri dengan nilai pembangunan kasar sebanyak USD80 juta.

4) PERKHIDMATAN TENAGA PEKERJA DAN PENDIDIKAN SECARA SAMBILAN

Dr Tang telah membangunkan MyLEAP (M) Sdn. Bhd. pada tahun 2017. Ia merupakan sebuah organisasi yang menawarkan tenaga pekerja di kepada kilang-kilang di Johor dan Melaka dari segi bidang perkhidmatan pelanggan, kejuruteraan komputer/ elektornik/mekanikal, perhotelan dan katering, kewangan dan perbankan. Pada masa yang sama, pekerja-pekerja ini akan mengambil kursus secara sambilan yang ditawarkan oleh Putra International College. Pekerja-pekerja ini akan dipantau oleh kumpulan pakar dari MyLeap untuk memastikan kebajikan dan pembelajaran mereka sentiasa dijaga.

Para pekerja akan bekerja selama lima hari setiap minggu dengan faedah seperti KWSP,  SOCSO dan Insurans Perubatan. Penempatan dan pengangkutan juga akan diberikan dalam Bantuan Yuran dan Kemudahan.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.myleap.com.my


  • Email: study@iputra.edu.my
  • Education Consultants:
          +6(06) 233 0127 / +6(06) 233 0137
  • Phone: +6(06) 231 6826
  • Fax: +6(06) 231 7537
  • Address: Lot 1838, Jalan Tasik, Mukim Bukit Katil, 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia