WEDNESDAY, 20/03/2019 | 15:17 GMT+8 中文
You're here: /

President's CV


BIODATA – DR. TANG CHAI YOONG

Profil Peribadi
Dr. Tang Chai Yoong merupakan seorang tokoh korporat yang serius di dalam bidang pembangunan, pembinaan dan pendidikan. Hari ini, beliau merupakan Pengerusi Eksekutif Kumpulan kepada Niaga Group yang berdaftar di bawah Intellectual Property Corporation of Malaysia. Niaga Group terdiri daripada tujuh buah anak syarikat seperti berikut:

Pendidikan Tinggi

1) PUTRA INTERNATIONAL COLLEGE (Co No 476793 D) 

Pembangunan dan Pembinaan di Malaysia

2) KNOWLEDGE ESTATE SDN BHD (Co No 882309 K) 
3) KNOWLEDGE ESTATE BUILDER SDN BHD ((Co No 1223970 D) 
4) MALAYSIAN HUB SDN BHD (Co No 865363 W) 
5) PLATINUM OASIS GLOBAL SDN BHD (Co No 724673 P) 
6) UNIVERSAL GOLF ACADEMIC SDN BHD ( Co No 723307 U) 

Perniagaan Luar di India

7) PLATINUM ENGINEERING CONSTRUCTION PVT. LTD.

Selain dari seorang usahawan yang berjaya, Dr. Tang juga merupakan seorang dermawan yang murah hati. Di antara Pertubuhan Bukan Kerajaan yang terlibat adalah seperti berikut:

i) Persatuan Hainan Selangor dan Wilayah Persekutuan

Dr. Tang telah berkhidmat di Persatuan Hainan Selangor dan Wilayah Persekutuan selama 18 tahun. Kini beliau merupakan Presiden kepada Persatuan ini. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang www.hainannet.com.my.

Persatuan Hainan ditubuhkan pada tahun 1889. Pada tahun 1976, Persatuan ini memohon pembinaan Thean Hou Temple merangkap pejabat Persatuan Hainan. Kini, Thean Hou Temple beralamat di No. 65, Persiaran Endah, Taman Persiaran Desa, 50460 Kuala Lumpur. Ia merupakan sebuah rumah ibadat yang terkemuka di Malaysia dan Asia Tenggara serta salah satu tempat bersejarah yang menarik ramai pengunjung tempatan dan antarabangsa setiap tahun. Setakat ini, ia telah memegang dua belas rekod dari The Malaysia Book of Records.

Terdapat seramai 14,000 ahli di Persatuan Hainan Selangor dan Wilayah Persekutuan. Persatuan ini memiliki Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) Chiao Nan di Kuala Lumpur, kedai-kedai dan sebuah hotel yang membawa keuntungan sebanyak RM5 juta setiap tahun. Persatuan ini bukan sahaja memberi bantuan biasiswa kepada pelajar-pelajar yang cemerlang di bidang pendidikan malah ia juga memberi pinjaman pendidikan tanpa faedah. Selain itu, Persatuan ini juga memberi derma kepada pelajar-pelajar yang miskin. 
Mesyuarat Agung Persatuan Hainan Selangor dan Wilayah Persekutuan yang diadakan pada 26hb Jun 2016 telah meluluskan pembinaan sebuah taman dan menaik taraf serta membesarkan bangunan yang sedia ada.

ii) Pengerusi kepada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) Chiao Nan di Kuala Lumpur

iii) Ahli Majlis Hainan Universiti di China. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang www.hainu.edu.cn

iv) Presiden Yang Berhormat Persatuan Pertukaran Kebudayaan MAZU Hainan Province China.

v) Presiden Yang Berhormat Perkuburan Kwong Tong Kuala Lumpur

vi) Penyelidik Persatuan Pertukaran Kebudayaan Mazu China. 

Anugerah

Anugerah Akademik

i) Dr. Tang telah menerima Ijazah Doktor Kehormat berprestij dari Universiti Troy, Alabama, Amerika Syarikat pada tahun 2007. 

Anugerah Kehormat
 
i) Dr. Tang dan isterinya telah dianugerahkan status kewarganegaraan kehormat dari Alabama, Amerika Syarikat pada tahun 2007 kerana hubungan yang baik dengan Amerika Syarikat dan sumbangannya dalam bidang pendidikan tinggi swasta.

ii) Dr. Tang juga dianugerahkan status kewarganegaraan kehormat dari Angola, Amerika Syarikat oleh Datuk Bandar Richard Hickman pada tahun 2014.

Dr. Tang telah mendirikan rumahtangga bersama Puan Samantha Yap dan mereka mempunyai dua orang anak yang tersayang, Nicholas Tang dan Nicole Tang.

PROJEK

1) PEMBANGUNAN DAN PEMBINAAN DI MALAYSIA 

i) Pembangunan Hartanah : Knowledge Estate Sdn. Bhd.

Syarikat itu telah dilantik oleh Perbadanan PR1MA Malaysia menjadi ‘Rekabentuk dan Bina Kontraktor’. Projek perumahan di Lot 4242 Port Dickson telah mendapat kelulusan daripada Perbadanan PR1MA Malaysia.

PR1MA Corporation Malaysia adalah sebuah perbadanan yang ditubuhkan untuk merancang, membangun, membina dan perumahan berkualiti tawaran untuk penduduk berpendapatan sederhana. Projek ini termasuk pembinaan 659 unit rumah teres dua tingkat. Kos projek ini adalah bernilai sebanyak RM159 juta.

ii) Pembangunan Hartanah: Malaysia Hub Sdn. Bhd.

Projek perumahan teres tiga tingkat ini terletak di Lot 1026 Kuala Selangor. Projek ini termasuk pembinaan 37 unit 20 'x 70' rumah. 

iii) Pembangunan Hartanah: Plantinum Oasis Global Sdn. Bhd. 

Mempunyai 5 buah kedai di medan selera bertapak di Taman Jasmin, Lagenda, Mantin, Negeri Sembilan.

iv) Pembangunan Hartanah: Universal Golf Academic Sdn. Bhd. 

Mendapat kelulusan mendirikan 380 buah pangsapuri perkhidmatan bangunan tinggi di Mantin, Negeri Sembilan.

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.niagagroup.com.my

2) SUMBANGAN DI BIDANG PENDIDIKAN

Dr. Tang adalah Presiden dan Pemilik Putra International College Sdn. Bhd. Kolej ini ditubuhkan sejak tahun 1999 dan beroperasi di bekas resort antarabangsa bertaraf 4-bintang seluas 4.9 ekar di Ayer Keroh, Melaka. Ia menawarkan sepuluh kursus akademik dari peringkat Sijil hingga Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Pentadbiran Perniagaan, Perakaunan, Kewangan, Seni Visual, Teknologi Maklumat, Pengurusan Hotel, Pengurusan Pelancongan dan satu kursus Bahasa Inggeris seperti berikut: 

i) Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (4+0) secara kerjasama dengan Universiti Trine, Indiana, Amerika Syarikat (FA7030) 
Major : Perakaunan, Kewangan & Perniagaan Global   
ii) Diploma Pentadbiran Perniagaan (A6265)
iii) Diploma Perakaunan (FA0138)
iv) Diploma Kewangan (FA0137)  
v) Diploma Teknologi Maklumat (PA8197)
vi) Diploma Seni Visual (PA6480)
vii) Diploma in Hotel Management (PA10070)
viii) Diploma in Tourism Management (PA10511)
ix) Sijil Pengajian Perniagaan (A6266)
x) International English Language Testing System (IELTS) 

Kursus-kursus yang dijalankan adalah mendapat kelulusan Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi) dan pengiktirafan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Putra International College telah mendapat taraf 5-bintang untuk MyQuest (Malaysian Quality Evaluation System for Private Colleges) 2016/2017. Putra International College juga berdaftar di bawah ISO9001:2015. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.iputra.edu.my

Putra International College telah menjalankan kursus secara kerjasama dengan Universiti Trine, Amerika Syarikat, Changchun College of Finance, China dan Jiangxi Vocational College of Mechanical & Electrical Technology, China. Setakat ini, kolej ini mempunyai 700 orang pelajar termasuk pelajar luar di negara China.

3) PEMBANGUNAN DI NEGARA INDIA - KOMERSIAL 

Dalam usaha untuk menembusi industri pembangunan di India, Dr. Tang melalui Kumpulan Plantinum Engineering Construction Pvt. Ltd. telah membangun dan membina projek pembangunan komersial di Calicut, Kerala. Projek ini melibatkan pembinaan empat tingkat kompleks membeli-belah dan dua tingkat bangunan tinggi pangsapuri dengan nilai pembangunan kasar sebanyak USD80 juta.

  • Email: study@iputra.edu.my
  • Phone: +6(06) 231 6826
  • Fax: +6(06) 231 7537
  • Address: Lot 1838, Jalan Tasik, Mukim Bukit Katil, 75450 Ayer Keroh, Melaka, Malaysia